We leven steeds langer en de jaren die er extra bij komen zijn vaak gezonde jaren. Daardoor blijven we langer actief, op elk gebied. Echter schuift de houdbaarheidsdatum van onze biologie niet synchroon mee.  Dit is een interessante piste voor de urologie, nl. het anticiperen op een verlengde activiteit binnen de populatie waarbij de biologische datum, die ons confronteert met de grens aan onze fertiliteit, nadert. Dit samen met maatschappelijke en culturele evoluties die een invloed kunnen hebben op de eerder mentale oorzakelijkheid van (in)fertiliteit en (im)potentie.  ​​​​​​​
In dat opzicht is de dienst Urologie geen statische dienst, maar evolueert zij mee met de veranderingen in anamnese van de patiënt. In de toekomst zal er een toegenomen vraag uitgaan van de mannelijke (seksuele) gezondheid. In de Angelsaksische landen zien we zo het ontstaan van de ‘male clinics’ waarbij alles draait omtrent Men’s 'Sexual' Health.  
Ook in onze regio kan dat bewaarheid worden, maar dan met de wetenschappelijke urologische reflex, zoals we die hier kennen. In 2021 kende onze dienst urologie in het A.S.Z. 1.613 patiënten in daghospitalisatie. Dat is een toename van 21% in vergelijking met het jaar ervoor. In 2021 verbleven er 1.550 gehospitaliseerde patiënten bij de dienst Urologie, wat een toename van 15% is in vergelijking met coronajaar 2020.  
Nieuwe technologieën bieden nieuwe mogelijkheden 
Bovenaan de lijst van meest uitgevoerde ingrepen vinden we de therapeutische ureterorenoscopie (dit houdt in dat we met een camera in de urineleider en de nier gaan kijken op zoek naar de niersteen), die goed is voor 10% van de ingrepen (251). Verder in de top 5 staan de lasertherapie ‘HoLEP-ThuLEP’, waarbij patiënten met een beduidend vergrote prostaat kunnen behandeld worden, dit met 233 ingrepen in 2021. De fusiebiopsie van de prostaat met 194 ingrepen, de transurethrale resectie (is een ingreep waarbij kleine poliepen uitgaande van de blaaswand via de plasbuis verwijderd worden) en er zijn 183 circumcisies (besnijdenis) / voorhuidsvernauwingen uitgevoerd. Dit waar circumcisie het jaar voordien nog in de top 3 voorkwam, zakt zij door deze 3 toenemende ingrepen naar een vijfde plaats.  
Multidisciplinair oncologisch consult
Ook de multidisciplinaire oncologische consultaties, die uitgevoerd werden in het A.S.Z. vanuit de dienst Urologie evolueren in stijgende lijn. Behandelend artsen komen niet alleen tot hun voorstel van behandeling, maar doen dit via een uitgebreid overleg tussen zorgverleners van verschillende disciplines voor een multidisciplinaire en correcte behandeling van oncologische patiënten. In 2021 vonden er in totaal 771 MOC’s (Multidisciplinair oncologisch consult) plaats, waarvan 688 geregistreerde MOC’s en 83 niet-geregistreerde MOC’s.  
Bij een geregistreerde MOC verstaan we ‘een gefactureerde MOC’. Bij een niet geregistreerde MOC wordt de casus besproken op de MOC-vergadering maar dient die niet geregistreerd te worden, dit omdat er geen wijziging is in het ziektebeeld of therapiebeleid. De casus wordt dan op een latere datum geregistreerd (na operatie, na CT/Botscan, na PSMA/PET-scan).    
In 2021 zijn het totaal aantal MOC’s met 2,25% gestegen ten opzichte van 2020. En was er een stijging van 10,30% ten opzichte van 2019. Het aantal geregistreerde MOC’s nam binnen de dienst urologie nam sterk toe.  
Stijging RALP & REZUM procedures
Campusoverschrijdend heeft de dienst Urologie van het A.S.Z. meer dan 17.000 consultaties gehad in 2021. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van 2020.  
Naast de lasertherapie behandelingen, HoLep ThuLep, is de dienst Urologie sterk geëngageerd binnen de Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy (RALP) en de REZUM-stoomtherapie voor goedaardige prostaatvergroting. Deze innovatieve techniek is minimaal invasief. Steeds meer mannelijke urologische patiënten vinden hiervoor de weg naar de prostaatcentrum van het A.S.Z. 
Een dienst die groeit en evolueert 
Het urologische team van het A.S.Z. had 5 artsen in dienst in het kalenderjaar 2020, nl. Dr. Rappe, Dr. Peeren, Dr. Roelandt, Dr. Willemsen en Dr. Klockaerts.  
Dokter Klockaerts verliet het team eind 2020. Toch wist de dienst in 2021 aan te groeien. Twee jonge artsen, nl. Dr. Goossens en Dr. Van Compernolle.   
Dokter Wirtz kwam als resident het team versterken en net zoals in 2020 kan de dienst rekenen op 2 arts-specialisten in opleiding (ASO). In oktober 2021 namen we afscheid van dokter R. Roelandt, die met pensioen ging. Als staflid trad Dr. Roelandt tot de dienst toe vanaf 1993. 
De dienst Urologie bestaat nu uit 5 stafleden, nl. Diensthoofd Dr. Rappe, Dr. Peeren, Dr. Willemsen, Dr. Goossens en Dr. Van Compernolle.  
Dr. Bernard Rappe, Diensthoofd Urologie: "Het is duidelijk dat we op de dienst urologie klaar zijn voor de toekomst. Met twee nieuwe ambitieuze, jonge urologen is de continuïteit van onze dienst verzekerd en zorgen we ervoor dat de opgebouwde kennis doorgegeven wordt aan een nieuwe generatie. Op deze manier ontstaat een frisse wind voor nieuwe ideeën en innovatieve behandelingen, waarbij telkens de patiënt centraal staat."
De dienst Urologie kan rekenen op een sterke ondersteuning van 6 secretaresses, 9 verpleegkundigen en 1 hoofdverpleegkundige, mevrouw L. Van Den Berge.  
Back to Top