In Oost-Vlaanderen zijn er twee ziekenhuizen die erkend zijn door het RIZIV als referentiecentrum voor pancreaschirurgie, dat zijn het UZ Gent en het A.S.Z. Aalst. Het A.S.Z. zet zich hiermee sterk op de kaart binnen het Vlaams en Belgisch zorglandschap. België kent, met haar 10 provincies plus Brussel, immers maar 15 RIZIV erkende centra.




Dr. Bert Van den Bossche, pancreaschirurg op de dienst abdominale heelkunde in het A.S.Z. Aalst verduidelijkt: "De resultaten die we in het pancreasreferentiecentrum te Aalst zien wat betreft de complexe oncologische en niet-oncologische pancreaspathologie zijn vergelijkbaar met de nationale resultaten. Dit zowel perioperatoir, als naar outcome."
"Een nauwe samenwerking binnen het hepatobilaire team en het pancreasteam van het A.S.Z. ligt aan de basis van deze positieve feedback", aldus dr. Van den Bossche. "Doorheen de drie jaren van erkenning zien we een stijging in de ingrepen die plaatsvinden in het A.S.Z. Aalst. Een gevolg van steeds meer ziekenhuizen die doorverwijzen naar ons pancreasreferentiecentrum."
We merken daarbij op dat de erkende centra niet functioneren als geïsoleerde entiteiten maar coëxisteren in goede samenwerking. Wel ziet het A.S.Z. een proportionele stijging van de minimaal invasieve ingrepen, met name de robot-ingrepen, bij haar in het ziekenhuis. Deze stijging is het gevolg van de voortrekkersrol die het A.S.Z. in dit domein speelt.
De verdere uitbouw van de dienst en de positieve resultaten binnen het referentiecentrum zijn een katalysator voor meerdere innovaties binnen de andere diensten van ons ziekenhuis. In het bijzonder de diensten die een nauwe betrokkenheid kennen bij complexe behandelingen van de pancreaspathologie. We denken dan aan Heelkunde, (invasieve) Gastro-enterologie, (digestieve) Oncologie, (interventionele) Radiologie, Anatomopathologie, Anesthesie en Radiotherapie. En de sterke samenwerking met onze intensivisten, pancreascoördinator en oncocoachen.
"Het pancreasreferentiecentrum van het A.S.Z. Aalst fungeert dus in symbiose met de andere diensten binnen het ziekenhuis", stelt Dr. Van den Bossche. "En als erkend centrum maken we deel uit van de Belgian Pancreatic Working Group waar we onze bevindingen en die van andere instanties uitwisselen en monitoren."
"Het pancreasreferentiecentrum van het A.S.Z. Aalst fungeert dus in symbiose met de andere diensten binnen het ziekenhuis", stelt Dr. Van den Bossche. "En als erkend centrum maken we deel uit van de Belgian Pancreatic Working Group waar we onze bevindingen en die van andere instanties uitwisselen en monitoren."
"De focus ligt nu op het bestendigen van de kwaliteit en positie die we verworven hebben met ons pancreasreferentiecentrum. Alsook de verdere uitbouw van het ‘teamwork’", besluit Dr. Van den Bossche. "Zo zetten we het pancreasreferentiecentrum te Aalst blijvend op de kaart."
In juli 2022 kregen we het positieve nieuws dat onze erkenning als referentiecentrum voor pancreaschirurgie werd verlengd. Het RIZIV - INAMI heeft de afgesloten overeenkomsten voor het A.S.Z. als referentiecentrum voor complexe chirurgie van de pancreas bestendigd. Dit op basis van cijfers van het Kankerregister waar werd vastgesteld dat de drempels voor het uitoefenen van deze complexe chirurgie werden behaald in de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2022.