Vandaag worden kankers steeds meer op microscopisch en genetisch niveau ontleed. Dat leidt samen met de specifieke eigenschappen van de patiënt tot een behandeling op maat.
​​​​​​​Immuuntherapie: ons eigen immuunsysteem inschakelen
Dr. Schreuer: “De mogelijkheden rond immuuntherapie zijn de laatste jaren enorm
toegenomen.Het stimuleert ons immuunsysteem door ervoor te zorgen dat het de kanker herkent en vervolgens zelf kan afbreken. Hoewel de resultaten spectaculair kunnen zijn, moet men waakzaam zijn voor bijwerkingen. Specialisten hebben zich grondig moeten bijscholen om hier juist mee om te kunnen gaan. Er is ook een sterke multidisciplinaire samenwerking nodig tussen de verschillende oncologische hulpverleners, zoals artsen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en kinesisten.”
Dr. Debeuckelaere: “Ons artsenteam kan de alarmsymptomen tijdig herkennen waardoor we snel kunnen ingrepen. Veel symptomen – zoals bijvoorbeeld koorts - vereisen een totaal andere aanpak bij immuuntherapie dan bij chemotherapie.”
Naar een gespecialiseerde en persoonlijke zorg rond de patiënt
Dr. Schreuer: “Bovendien is er nog een arsenaal aan lokale technieken, zoals interne
radiatie en interne chemo’s. De toolbox voor oncologen breidt ieder jaar verder
uit. We hebben een heel divers team om de beste behandeling toe te passen bij de juiste patiënt. Om al deze behandelingen tegen kanker mogelijk te maken, wordt er bovendien flink geïnvesteerd in de driecampussen van het A.S.Z.”
Dr. Debeuckelaere: “Zo is het A.S.Z. Aalst eendoor het RIZIV erkend pancreascentrum. Door patiënten onder te brengen in zulke gespecialiseerde centra kunnen we blijven garanderen dat iedere patiënt de beste zorg krijgt. Naast de vooruitgang op wetenschappelijk vlak is
er ook steeds meer aandacht voor de patiënt als mens. Zo hebben we vandaag heel goede oncocoaches die een schakel vormen tussen de artsen en de patiënten. Zij zijn tijdens het hele traject altijd bereikbaar voor vragen en ondersteuning.”
Oncocoach staat patiënt met raad en daad bij
Wanneer de patiënt te horen krijgt dat ze kanker hebben of hervallen zijn, verwijst de behandelend arts de patiënt door naar de oncocoach. De oncocoach staat de patiënt met raad en daad bij in zijn weg doorheen het volledige behandelingstraject. Samen met de behandelend arts, het verpleegkundig team en andere zorgverleners zorgen zij voor de persoonlijke opvang en ondersteuning.
Sofie Roelandt, oncocoach digestieve oncologie (maag-darm stelsel): Als oncocoach leg ik de werking van de medicatie uit, overloop ik het innameschema en bespreek ik mogelijke nevenwerkingen en aandachtspunten. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de gastro-enterologen, gastro-oncologen en oncologen. Ook tijdens volgende consultaties volg ik de patiënt verder op. En indien er thuis nog problemen of vragen zijn, kan de patiënt mij steeds bellen.
Mieke Depamelaere, oncocoach urologische oncologie: “We informeren onze patiënten met een toegankelijk taalgebruik, we gebruiken zo weinig mogelijk vaktaal. We zorgen ervoor dat de patiënt alles goed begrepen heeft. Gedurende het volledige traject staan we onze patiënten bij en fungeren we als vertrouwenspersoon en stimuleren we onze patiënten om de vragen waarmee ze worstelen door te geven. Op deze manier vangen we signalen op en kan de patiënt tijdig doorverwezen worden naar de oncopsycholoog, diëtist of sociaal assistent indien nodig."

Dr. Celine Debeuckelaere (gastro-enteroloog gespecialiseerd in digestieve
oncologie) en dr. Max Schreuer (algemeen medisch oncoloog) van het A.S.Z.
Aalst – Geraardsbergen – Wetteren.

Back to Top